Enkele jaren geleden hebben we bij ons op school, obs de Tweemaster uit Barendrecht, een Ultimaker zelfbouw 3D-printer via 3Dkanjers gekregen. We vonden het belangrijk om niet alleen de zogenaamde plusleerlingen de kans te geven met het project mee te doen. We wilden uitgaan van de verschillende talenten van onze leerlingen. Zo waren we op zoek naar bouwers, ontwerpers, technisch tekenaars, journalisten en ondernemers. We hebben alle leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 enthousiast gemaakt om mee te doen. Vervolgens hebben de leerlingen een motivatie geschreven die mocht worden ondersteund door tekeningen. Zo hebben we 25 leerlingen uitgekozen. Dat jaar hebben ze niet alleen de 3D-printer in elkaar gezet, maar ook verslag gedaan van het hele project. Hebben de leerlingen ontwerpen gemaakt en in Tinkercad uitgewerkt. En zijn deze ontwerpen geprint en verkocht.
Wat nu?
Nu dat project was afgerond wilden we proberen in alle groepen met de printer te werken. In een aantal groepen werkt dit al heel goed. Bijvoorbeeld in groep 7. Ieder jaar net voor de zomervakantie vieren we ons pleinfeest. Groep 7 zorgt al enkele jaren voor een kraampje op dit feest. In het kraampje worden zelfontworpen en geprinte producten verkocht. We werken met verschillende groepjes. We hebben een groepje dat zorgt voor de kraam en de aankleding daarvan. Er is een groepje leerlingen dat zorgt voor de reclame. Zij maken posters, teksten voor op de website en social media. Andere maken ontwerpen op papier en de technisch tekenaars maken deze ontwerpen vervolgens in Tinkercad. Dan is er ook nog een groepje dat een website maakt voor bestellingen. Dat is dit jaar nieuw, zo kunnen alle naam-producten nog voor de vakantie mee met de kopers. De leerlingen zijn ieder jaar heel enthousiast en werken zeer doelgericht en betrokken mee aan dit project.
In groep 8 is ieder jaar een ontwerpwedstrijd. Alle leerlingen maken een ontwerp voor een sleutelhanger voor het afscheid van groep 8 aan het einde van het jaar. Het winnende ontwerp wordt voor alle leerlingen geprint en meegegeven op de laatste schooldag.
Ook in groep 6 wordt de printer ingezet. De leerlingen maken in groepjes een bordspel dat aansluit bij de één van de zaakvakken en gebruiken de printer om bijvoorbeeld pionnen te ontwerpen en maken.
Om met de printer te kunnen werken in de onderbouwgroepen hebben we een Doodle3d aangeschaft. Hiermee kunnen de kinderen op een tablet tekeningen maken die door de 3D-printer kunnen worden geprint. In de kleutergroepen kunnen deze tekeningen aansluiten bij het thema. In groep 3 worden de nieuw aangeleerde letters getekend, geprint en opgehangen in de klas.
Toekomst
Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. We weten nu nog niet wat de toekomst brengt. Dat vraagt om nieuwe vaardigheden. 21st century skills zijn dan ook van belang. Het inzetten van de 3D-printer draagt bij aan de ontwikkeling hiervan en het enthousiasme van de leerlingen laat ons zien dat we op de goede weg zijn.
Auteur: Joyce de Beer, Groepsleerkracht/ict- coördinator Obs de Tweemaster Barendrecht