Een 3Dkanjers project is veelal een collectief (regionaal) project, maar kan zeker ook worden gestart op een individuele (basis)school. Wij noemen dit de 3Dkanjers Experience. Momenteel lopen er meer dan 650 3Dkanjers projecten op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. We hebben een aantal van onze projecten (regionaal of individueel) hieronder nader toegelicht.
Fantastisch filmpje van Economic Board Groningen over 3Dkanjers project op 78 basisscholen en 9 middelbare schoollocaties. De leerlingen van OBS de Wilster vertellen hun ervaringen met de 3D-printer.
Dedemsvaart: De Groen maakt eigen 3D-Printer. Kleine impressie van de door de leerlingen van de Christelijke Daltonschool de Groen gemaakte 3D-printer.
Op vrijdagmiddag 22 september vond het allereerste onderwijscafé Meppel plaats. In de Happyhub aan de molenstraat was het een gezellige boel en om 16:00 uur kwam leerkracht Jaap Bouwman, 3Dkanjers van het eerste uur, vertellen over het inzetten van de 3d printer in het klaslokaal.
Obs Noordewier in Rasquert doet mee aan 3D Kanjers, gefinancierd door de Economic Board Groningen. De leerlingen bouwen zelf een 3D printer en gaan deze ook gebruiken.
"Meester, wij willen graag een project over waterraketten doen; hoe maak je die?" Nou, daar weet meester Freek van Iersel van 3Dkanjers school De Singelier in Diever wel raad mee. Hij heeft met zijn leerlingen de 3D-printer gebouwd en is samen met hun op onderzoek gegaan. Bekijk maar eens hieronder het filmpje van onze partner Ultimaker. Zij hebben namelijk deze 3Dkanjers bezocht met een filmcrew. Op onze website vind je een toelichting van meester Freek over dit project en ook nog een leuk filmpje over hun tweede project: een prothese voor de gans.
De leerlingen van de PLUSklas op KBS de Rozenhorst hebben de printer in elkaar gezet. Ze gebruiken de 3D printer 3 x 2 uur in de week. Op woensdag werken de groepen 1 t/m 4 met de Doodle3D en de 3D printer. Op donderdag de groepen 5 en 6 en op vrijdag de groepen 7 en 8. De 3D printer is een vast onderdeel van hun SkillsLab. Op dit moment ontwerpen 2 leerlingen een dokter Bibber spel met de Makey-Makey en hebben zij de "botten" zelf ontworpen en geprint met de 3D printer. Door de Pokemon Go rage is er een idee ontstaan bij de groepen 8 om een Pokemon Go webshop te starten. 3D Pokemons moeten verkocht gaan worden. Ze zijn nu bezig met een marktonderzoek (interesse, prijs, tijdsindeling). Het oplossen van technische problemen vindt leerkracht Diana Molenschot erg makkelijk, omdat ze de printer zelf gebouwd heeft met de leerlingen.
Groep 7 leerlingen (plusklas) van basisschool Scharn aan de slag met de 3D-printer. Anne-Marie Lahaije, juf van de plusgroep, vertelt waarom de school heeft gekozen om met de 3D-printer te gaan werken.
Het Ashram College behoort tot de WON-akademie, een groep van scholen die werk maakt van wetenschap. Op het Ashram College brengen we leerlingen een wetenschappelijke houding bij, confronteren we ze met onderzoek en leren we ze academische vaardigheden aan. Het project van 3Dkanjers sluit daar goed bij aan omdat het bouwen en werken met een 3D-printer vraagt om een onderzoekende, nieuwsgierige en probleemoplossende houding bij leerlingen. Binnen de vwo-afdeling kunnen leerlingen uit leerjaar 2 t/m 4 vwo zich voor dit project aanmelden. Ongeveer tien leerlingen die gemotiveerd zijn voor dit project, worden 2 uur per week uitgeroosterd om te werken aan de 3Dkanjers Experience.
3Dkanjers heeft in samenwerking met circa dertig basisscholen uit de omgeving van Meppel op vrijdag 2 en zaterdag 3 september in de Gasfabriek vijfhonderd medailles geprint voor de SNS-Kidsrun 2016. Vier basisscholen uit de gemeente Meppel deden mee aan de wedstrijd om een medaille te ontwerpen voor de SNS-kidsrun 2016. Een jury van de SNS-Bank en de Meppel City Run heeft dit jaar het ontwerp van Puck van de Laan van Kindcentrum Talent gekozen. Ieder jaar zullen vier of vijf andere basisscholen een 3D ontwerp maken. Het 3D-printen van vijfhonderd medailles is één van de 3Dkanjers projecten voor basisscholen in deze regio. Zo worden er zelf ontworpen brillen geprint bij Guus Brillen, kunnen leerlingen in het Drukkerijmuseum zet- en druktechnieken van weleer en nu ook van de toekomst ontdekken en loopt in Diever, dankzij de leerlingen van de Singelier, een gans rond met een 3D poot. Verschillende basisscholen hebben zelfs een eigen webshop geopend waar 3D geprinte artikelen besteld kunnen worden. Het project van 3Dkanjers wordt in deze regio ondersteund door het Ondernemersfonds Meppel, de Ronde Tafel Meppel en de Rabobank. Het printmateriaal voor het 3D-printen van de 500 medailles is aangeboden door Innofil3D uit Emmen. Daarnaast ontvangt het project subsidie van gemeenten en de provincie.
Wij zijn leeringen van groep 7/8 van GBS Klim-op in Middelstum. Wij zijn 9 maanden bezig geweest met het bouwen van een 3D-printer. We vonden het een geweldig project. Wij vormen nu ook een bedrijf. We hebben vijf bouwteams, een PR-team, een managementteam en een Magazijnmeester. Op onze website kan je bestellingen plaatsen, die wij kunnen maken met onze 3D-printer.
Een 3Dkanjers project kan gestart worden vanuit een collectief (regionaal) project of op verzoek van een individuele (basis)school. Wij bouwen continu aan regionale projecten waarbij er ook een groot financieel voordeel wordt gecreëerd voor de deelnemende scholen. In de volgende regio's lopen er momenteel regionale initiatieven of zijn ze in wording.
Neem contact met ons op om te horen of uw school valt onder een regionaal initiatief of dat er een project bij u in de buurt in wording is.
Basisschool ’t Slingertouw (locatie Waterrijk) in Eindhoven heeft een ‘L@b 4 Makers’ opgericht waar kinderen de ruimte krijgen om ‘maker’ te worden. En dat in zeer brede vorm. Kinderen kunnen zelf een ontwerp maken voor de 3D-printer, kinderen mogen met LEGO aan de slag om dit te programmeren, kinderen mogen met Cuboro knikkerbanen hun bouwvaardigheden tonen, iPads en pc’s staan er om te leren programmeren via allerlei tools.
Plezier en samen ontdekken staan hoog in het vaandel. Initiatiefnemer en Onderwijspionier (2014-2015) Robin Platjouw denkt met dit ‘lab’ kinderen een kijkje in de keuken te kunnen geven van wat mogelijk is op techniekgebied in de nabije toekomst. Hij hoopt dat kinderen beter gaan begrijpen hoe de ‘achterkant’ van veel vanzelfsprekende apparaten in elkaar zit.
Omdat Robin van ‘L@b 4 Makers!’ een groot succes wilt maken, heeft hij gekozen voor 3Dkanjers. De kinderen gaan in ‘L@b 4 Makers’ niet alleen printen met de 3D-printer van 3Dkanjers, maar ze gaan deze eerst zelf maken. Zo weten ze ook meteen hoe het werkt.
ODBS de Eskampen en OBS het Spectrum doen gezamenlijk de 3Dkanjers Experience met de plusklas met als doel: Het stimuleren van een onderzoekende houding, samenwerking en overdracht, ideeën omzetten in praktijk met als achterliggende gedachte het ondernemen.
3Dkanjers werkt hier samen met het Drentse project Meesterlijk Ondernemen waarbij leerlingen worden gestimuleerd om ondernemende activiteiten neer te zetten. Ze leren daarbij ‚meesterlijk’ om te gaan met basisvaardigheden zoals taal en rekenen en worden gecoached door leerkrachten en innovatieve ondernemers.
De gans Freek uit Diever heeft een kunstpoot gekregen. Groep 8 van basisschool De Singelier maakte een prothese voor hem met een 3D-printer.
Freek was vast komen te zitten in een trappetje en verloor daarbij zijn linkerpoot. Daar moest een oplossing voor komen, vonden de leerlingen van De Singelier. Ze ontwierpen een kunstpoot en maakten deze met de printer.
Ook basisschool de Singelier doet mee met 3Dkanjers. De leerlingen hebben zelf de 3D-printer geassembleerd en leren hier mee om te gaan. Naast project Gans hebben ze ook het lesprogramma over de waterraket uitgevoerd.
Op 15 maart zijn wij gestart met het bouwen van 2 3D-printers. De groep bestaat uit 6 leerlingen van Dok 12 uit groep 6 en 7 en 24 leerlingen uit het eerste en tweede jaar van het Vathorst College. Vanuit onze visie: “samen kunnen oplossen van problemen” zijn de leerlingen de uitdaging aangegaan. Ze hebben mogen ervaren dat fouten maken mag, vooral door alle onderdelen uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten.
Mede hierdoor worden de onderlinge communicatie, het overleg en het vertrouwen in het eigen vermogen versterkt. Het proces dat bij de leerlingen gaande is, versterkt hun zelfvertrouwen. Omdat leerlingen de printer zelf bouwen en in groepjes bezig zijn met een onderdeel van de printer, ervaar ik de trots die ze voelen nadat het onderdeel waar ze mee bezig waren geassembleerd is. Elke week weer geniet ik van de gedrevenheid waarmee ze de printers opbouwen en dat ik dit proces van dichtbij mag ervaren.
Sara Seamari, TOA Science Vathorst College
Vrijdag 12 september 2014 was de kick-off van het 3Dkanjers project op de Prinses Margrietschool in Spankeren. Remco Liefting van 3Dkanjers kwam de leerlingen uit groep 7/8 een doos voor bouwmaterialen voor een 3D-printer overhandigen. Het is de bedoeling dat de leerlingen uit groep 7/8 de komende weken op de vrijdagmiddagen deze 3D-printer gaan bouwen. Ze moeten zelf de handleiding zoeken op internet, deze vertalen vanuit het Engels en vervolgens aan het bouwen gaan. Een reeds in elkaar gezette 3D-printer maakte de leerlingen extra enthousiast voor dit project. Middels de website van de school houden zij iedereen de komende periode op de hoogte van het ontwikkelingen en het bouwproces.
Wetenschap en technologie begint bij verwondering. Deze verwondering leidt tot een zoektocht naar antwoorden en vragen en problemen. Het bouwen van een 3D printer vraagt om onderzoekend en ontwerpend leren. Creativiteit, samenwerken, kritisch nadenken en onderzoekend denken wil men graag stimuleren op school. Zo gaan ze op zoek naar verborgen talenten ook omdat steeds minder kinderen in Nederland kiezen voor een technische opleiding.
Deze nieuwe technologieën zoals de 3D printer zullen deze vernieuwing en omslag kunnen bevorderen. Ook deze kinderen mogen ‘stralen’, dit is ook een talent. De gemeente Dantumadiel heeft het voor CBS de Wel in Broeksterwald mogelijk gemaakt om deel te nemen aan dit vooraanstaande project. Vertrouwen hebben in elkaar, werk verdelen, plannen, afstemmen en evalueren, we leren het allemaal met de 3D Experience. Het gaat niet om het resultaat maar om het proces. Een motto van het project is; ” Moeilijk is leuk, leren gaat niet vanzelf” of ” Je kan het niet doen zonder het fout te doen”.
Tevens past het bij onze principes van de 3-talige school. De instructies voor het bouwen van een 3D printer is in het Engels. Deze taal leren de kinderen nog beter te beheersen.
Lees ook het artikel over CBS de Wel in ons magazine.
Leerlingen van vijftien Aloysiusscholen bouwen hun eigen 3D-printer en leren daarna ontwerpen en printen. Dát is natuurlijk interessant. En dat is precies de bedoeling. Daardoor zijn leerlingen heel gemotiveerd tijdens het project en ontwikkelen zo bijna natuurlijkerwijs allerlei belangrijke vaardigheden.
Aloysius heeft 32 scholen (57 locaties) voor speciaal onderwijs, speciaal basisonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en geeft ook onderwijs aan jongeren in justitiële jeugdinrichtingen en jeugdzorginstellingen.
Donderdag 16 april 2015 vond de kick-off plaats van het 3DKanjers project bij bs Natuurlijk! en bs Extralent. Een team van leerlingen van groep 4 t/m 8 bouwen zelf de 3D-printer en gaan vervolgens aan de slag met het leren ontwerpen.
Een essentieel onderdeel van dit unieke project vormen de 21st century skills: samenwerken, creativiteit, ict-geletterdheid, communiceren, probleemoplossend vermogen, kritisch denken en sociale en culturele vaardigheden zijn van belang.
Als het aan Hans Spiekstra ligt, dan gaan de studenten van het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden nog veel ontdekken met de 3D-printer. In het voorjaar van 2016 hebben de studenten de 3D-printer zelf gebouwd en de eerste modellen rollen al uit. In het najaar gaan de leerlingen aan de slag met het oplossen van de mysterie rondom het standbeeld van de Griekse god Apollo.
Het project heeft veel opgeleverd! Naast het feit dat de school een 3D-printer heeft en de kinderen in aanraking komen met techniek zie je kinderen opbloeien! Kinderen die niet zo vaardig zijn met taal en rekenen maar wel aanleg blijken te hebben voor techniek. 3Dkanjers zorgt voor datgene waarvoor ik als schooldirecteur sta: ‘Uitdagend en betekenisvol onderwijs voor alle leerlingen!’
: Jeannette Dijkstra, directeur basisschool de Fontein in Kampen.
Kennisoverdracht is nu en in de toekomst de meest voorkomende onderwijsvorm. ICT zal een steeds groter wordende rol gaan innemen om als middel te dienen. OBS de Delta uit Assendelft wil de mogelijkheden die ICT biedt ten volle benutten om het leerrendement te verhogen. De vaardigheden die kinderen straks nodig zullen hebben in de maatschappij zal voor een gedeelte varen op hoe ICT vaardig ze zijn. En ook hier willen zij een basis in vormen.
Ten onrechte wordt verondersteld dat jongeren zo handig zijn met computers en dergelijke. Deze school van de toekomst wil leerlingen in staat stellen om met behulp van ICT te leren en daar verantwoord, kritisch en creatief mee om te gaan. Vandaar dat ze gekozen hebben om een 3Dkanjers Experience te starten.