Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Creëren en leren met de 3D-printer bij de buitenschoolse opvang van Eigen&Wijzer
13 mei 2019
0

Eigen&Wijzer bestaat uit 27 kinderopvang locaties met dagopvang, peuteropvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang. Bij de buitenschoolse opvang locaties staan kinderen (4 – 13 jaar) en hun ontwikkeling centraal. In een veilige omgeving met individuele aandacht van onze pedagogisch medewerkers worden ze uitgedaagd hun talenten te ontplooien en hun interesses te verdiepen en/of te verbreden. In het kader van kinderparticipatie denken kinderen zelf mee over workshops en activiteiten. 3D-printen is daarvan een voorbeeld.

Van start…

Wij werken in Loosdrecht samen met meerdere basisscholen waaronder met Jenaplan de Sterrenwachter. Deze school beschikt over een 3D-printer die wij in overleg gebruiken bij onze BSO-locaties met 8+ kinderen. Om ervoor te zorgen dat wij de kinderen optimaal kunnen begeleiden hebben wij Remco Liefting van 3Dkanjers uitgenodigd om ons een informatie sessie geven. De 3D-workshops wordt nu in Maarssen gegeven door locatiecoördinator en pedagogisch medewerker Kevin en in Loosdrecht door mijzelf (Laurens), pedagogische medewerker bij de BSO.

… naar workshop bij de BSO

Voorafgaand aan een activiteiten periode maken de kinderen samen met de pedagogisch medewerkers een nieuw workshop schema. De kinderen kunnen zich hier vooraf op inschrijven. Er is altijd een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Voor de workshop 3D-printen kunnen wij in Loosdrecht 8 kinderen begeleiden. 

De workshop is verdeeld over vier sessies:

  1. Kennismaking met de computer en het 3D werkprogramma Tinkercad.

Aan het begin van de eerste sessie vormen de kinderen groepjes van twee en nemen ze samen plaats achter een computer. Zo stimuleren we de samenwerking tussen de kinderen en kunnen de kinderen elkaar versterken en ondersteunen in wat ze graag willen maken. Techniek kan spannend zijn omdat het nieuw is. Al snel verwonderen de kinderen zich samen over de mogelijkheden.

De kennismaking met het programma staat voor op. De kinderen leren welke vormen er zijn, zoals vierkantjes, rondjes, driehoekjes enzovoort en hoe ze deze naar de printplaat slepen om ze daar te kunnen verwerken door ze te vergroten, te verkleinen, te vervormen en of te verhogen. Hierna is mijn vraag altijd om van de vormen iets te gaan creëren. Dit resulteert in kastelen, naamplaatjes, voetballen, etc. Daarnaast is er ook binnen Tinkercad een vormengroep met mannetjes of skelet onderdelen. Deze zijn tijdens de eerste sessie altijd favoriet bij de kinderen. In het eerste ontwerp komen er dan ook vaak de wildste en grootste ontwerpen op de Tinkercad bouwplaat.

Dit mag allemaal om het programma te leren kennen en de creativiteit te stimuleren om buiten de kaders te denken. Aan het einde van de eerste sessie geef ik de kinderen mee dat ze voor de tweede sessie met een plan moeten komen wat ze willen gaan maken. Daarbij geef ik de kinderen ook praktische tips wat de mogelijkheden zijn met de 3D-printer qua en qua tijd dat de printer moet draaien voor een ontwerp.

  1. Plan maken: Wat willen de kinderen gaan maken? Begin maken in Tinkercad.

Bij de tweede sessie komen de kinderen dan vervolgens vaak met dat ze een pennenbakje willen maken, een telefoonhoesje of iets met hun eigen naam erop zoals een naambordje of een huisje. Deze ideeën gaan we dan ook echt ontwerpen. De uitdaging voor de kinderen hierbij is dat zij daadwerkelijk het ontwerp zo krijgen als ze dat in hun hoofd hebben.

Ik krijg dan ook vaak de vraag van de kinderen ‘Hoe kan ik het nu ook alweer groter maken?’, ‘Hoe krijg ik in de cilindervorm een gat?’ of ‘Hoe krijg ik deze vorm precies hetzelfde nog een keer?’. Voor mij als pedagogisch medewerker ligt daar vervolgens de geweldige taak om kinderen te laten nadenken en hoe ze een idee omzetten naar een concreet ontwerp. Natuurlijk staat het kind hierbij aan het roer… dus het kind probeert en voert uit en ik help daarbij waar nodig. Het is ‘leren door te doen’.

  1. Werken aan het ontwerp in Tinkercad

Tijdens de derde sessie gaan de kinderen verder met hun ontwerpen. Dit gaat vaak al heel erg goed omdat de kinderen ondertussen dan al de nodige expertise opgedaan uit de voorgaande twee sessies.

  1. Het ontwerp afmaken en indien mogelijk printen met de 3D-printer

Het vierde 3D-workshop moment vinden de kinderen supergaaf, want dan zien ze ook daadwerkelijk hun ontwerp geprint worden. Wij gebruiken hiervoor de Dremel 3D45 3D-printer. Afhankelijk van de ontwerpen worden er op deze dag meestal 1 of 2 ontwerpen geprint. De andere ontwerpen worden in de daaropvolgende dagen geprint en dan meegegeven aan de kinderen.

Het doel van de Workshop 3D-printen

Ons doel is om de kinderen bij de BSO spelenderwijs te ervaren hoe ze samen met anderen tot creatieve ideeën komen en hoe ze dit omzetten naar een concreet ontwerp. Daarbij moeten ze rekening moet houden met allerlei beperkingen die weer leiden tot nieuwe gedachten en ontwerpen. Dit proces van ontdekkend leren willen we graag stimuleren. Daarnaast willen we kinderen nieuwsgierig maken in het werken met de computer, het leren ontwerpen via een 3D-programma en de technische mogelijkheden van een 3D-printer.

Kinderen die echt geïnteresseerd zijn in dit creatieve proces willen we helpen om hun talent verder te ontwikkelen door vervolg workshops te organiseren. Hierbij krijgen ze dan een openvraag mee; ‘Hoe kun je de 3D printer inzetten om een probleem op te lossen?’.

De 3D workshop past ontzettend goed binnen de visie van Eigen&Wijzer. Het is vernieuwend, uitdagend, stimuleert probleemoplossend denken en kinderen kunnen hun talenten ontdekken.

Auteur: Laurens Lugtenaar, pedagogische medewerker BSO Eigen@Wijzer.


Je kan niet meer reageren, maar trackbacks en ping backs staan open.