“Ik hoorde van een mooi project en dacht dat is ook iets voor De Fontein,” aldus Jan Groen, een betrokken ouder van de school. “Kijk er eens naar! En ik wil het project wel sponsoren vanuit mijn bedrijf.”
Meteen enthousiast
Zo was mijn eerste kennismaking met het project van 3Dkanjers. Het enthousiasme van de ouder deed mij meteen kijken op de website www.3dkanjers.nl. En…… ook mijn enthousiasme en nieuwsgierigheid waren aangewakkerd. Het vlammetje brandde! Dit wilde ik ook op ‘mijn’ school. Hiermee moeten de kinderen aan de slag. Dat is gaaf!
Leermomenten
Jos Kok, mede-initiator van 3Dkanjers, kwam op school uitleg geven en ook enkele collegae waren positief. Al kwamen er ook vragen. “Hoe ga ik met een groep kinderen een 3D-printer bouwen? Hoe organiseer ik dat? En hoe doe ik dat als ik zelf nog nooit zo’n apparaat gemaakt heb en zelfs niet gezien heb?” Maar volgens Jos was dat het proces waar je door moest en wat juist veel leermomenten zou creëren. En daarmee had hij niets teveel gezegd.
Tweede printer
Met de groepen 7 en 8 (45 leerlingen) was de startbijeenkomst. Jos kwam op school met een werkende printer. De kinderen waren vol verwondering en zaten vol vragen. De doos waarin de printer als bouwpakket zat, werd achtergelaten en het enthousiasme van Jos was ook overgebracht op de leerlingen. Maar met 45 kinderen één printer bouwen? Er werd een tweede sponsor gevonden en er kwam een tweede printer. Zo konden twee groepen gaan bouwen!
Een topprestatie
Tijdens dit bouwproces waren enthousiaste vaders en een opa die de kinderen hielpen. Moeilijk was het wel. Een Engelse handleiding, 21 kinderen die allemaal uit dezelfde doos hun materialen moeten zoeken, schroefjes van 3 mm en 5 mm en hoe pak ik de goede? Echter, met samenwerken, doorzettingsvermogen en op wilskracht lukte het beide groepen om een werkende printer te bouwen. Een topprestatie!
Motto school in de praktijk
Maar met die topprestatie moet de volgende stap ook gezet worden! Ontwerpen maken op de computer en die vervolgens printen met de 3D-printer. Ook dat is weer een leerproces op zich. Welk programma is geschikt? En wat maakt dat de printer mijn ontwerp niet print? Maar ook hier geldt het motto van school: Samen leren op maat! Waarbij in dit geval vooral geldt: Samen leren!
Nieuwe dimensies
Het project heeft ons derhalve veel opgeleverd! Naast het feit dat de school een 3D-printer heeft en de kinderen in aanraking komen met techniek, zie je kinderen opbloeien! Kinderen die niet zo vaardig zijn met taal en rekenen maar wel aanleg blijken te hebben voor techniek. 3Dkanjers zorgt voor datgene waarvoor ik als schooldirecteur sta: ‘Uitdagend en betekenisvol onderwijs voor alle leerlingen!’
Auteur: Jeannette Dijkstra, directeur basisschool de Fontein in Kampen