[wpdreams_ajaxsearchpro id=1]
In onze SkillsLab speelt de 3D-printer een grote rol

Sinds begin dit jaar zijn we begonnen met het uitnodigen van het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal in ons SkillsLab. In het SkillsLab speelt de 3D-printer van 3Dkanjers, naast andere moderne media, een grote rol. Via de website cookiecaster.comleren de kinderen van de middenbouw eigen koekjesvormen te maken. De kinderen van de bovenbouw werken met Tinkercad. Met dat programma ontwerpen ze van alles: controllerhouders van een spelcomputer, sleutelhangers voor Vaderdag, bananenhouders of accessoires voor een Nerf geweer. Onze 3D-printer draait drie volle dagen in de week. Beide programma’s zijn niet alleen handig voor de onderbouw en de jongste kinderen van de peuterspeelzaal. Zij hebben de nodige vaardigheden nog niet om, om te kunnen gaan met de computer én het geduld om te wachten op een 3D-print van langer dan vijftien minuten. Daarom zetten wij de Doodle3D in.

Digitaal tekenblok

De Doodle3D is een kastje wat een wifisignaal uitzendt en waar je je 3D-printer op aan sluit. Een iPad pikt het wifisignaal op en door het openen van een website kunnen de kinderen meteen aan de slag. De website is een eigenlijk een digitaal tekenblok, waar kinderen met hun vinger een tekening kunnen maken. In het SkillsLab sluiten we altijd aan bij het thema van de onderbouw om het leren meer betekenisvol te maken. We laten de kinderen daarom altijd een tekening maken die te maken heeft met het thema. Het voordeel van de Doodle3D software is dat alleen de getekende lijnen geprint worden. Het printen duurt daardoor minder lang. Zo gebiologeerd als je naar een haardvuur kan kijken, zo kijken de jongste kinderen vaak ook naar het printproces. Vaak klimmen ze op hun stoel om te kijken of de 3D-printer het wel goed doet. Vol trots halen ze de juf of begeleidster erbij om te laten zien wat ze gemaakt hebben.

Niet alleen maar experimenteren

Wij hebben de Ultimaker Original + nu vier jaar. Je ziet een duidelijke ontwikkeling in het werk van de leerlingen. Ze leggen de lat steeds hoger voor zichzelf én ze kiezen er vaker voor om iets maken waar ze wat aan hebben. Het mooie van de houding van de kinderen vind ik dat ze geen angst hebben voor het apparaat of de software. Ze helpen elkaar onderling om verder te komen, ze experimenteren met vormen en manieren om te komen waar ze willen zijn. Binnen de school gebruiken we de 3D-printer ook als educatieve leermiddelen printer: zo printen we bijvoorbeeld scharnieren voor de MakeDo of MAB blokjes in verschillende kleuren voor de verschillende groepen. Kortom op de Rozenhorst is de 3D-printer, voor jong en oud, een groot succes!

Auteur: Diana Molenschot-Kloos is leerkracht van het SkillsLab op RKBS de Rozenhorst.
In het SkillsLab leren onze leerlingen de 21e eeuwse vaardigheden met behulp van moderne media.
Meer weten: kijk op www.rozenhorst.nl/skillslab


Je kan niet meer reageren, maar trackbacks en ping backs staan open.