[wpdreams_ajaxsearchpro id=1]
3Dkanjers Magazine: 3D-printen in het klaslokaal

Waarom 3D-printen met leerlingen in de klas? Wat is de meerwaarde en hoe kan ik dit het beste aanpakken?
Op veel scholen, zowel in het primair onderwijs als in het voortgezet en speciaal onderwijs, spelen deze vragen. Wij van 3Dkanjers krijgen dagelijks veel verzoeken om uitleg te komen geven over 3D-printen met leerlingen en hoe wij hier samen met de scholen invulling aan geven.

Eind 2013 startten wij een pilot met 3D-printen op 12 basisscholen in de regio Hoogeveen. Niet wetende dat dit zou uitgroeien tot een landelijk initiatief waar nu meer dan 650 scholen betrokken bij zijn en de groei er nog steeds stevig in zit. Zowel scholen uit basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs weten ons nu te vinden.

In 2015 merkten wij op dat op scholen nog weinig kennis aanwezig was over de toepassing van 3D-printen in het onderwijs. Dat was voor ons de reden om zowel in 2015 als in 2017 een magazine uit te geven met de eerste verhalen van scholen en een aantal praktische zaken rondom 3D-printen. Nu, 5 jaar later, zijn wij en de scholen een ervaring rijker. Tijd om te delen dachten wij, tijd voor een nieuw magazine, editie 3. Wij hebben wederom een groot aantal scholen (PO, VO en SO) gevraagd een bijdrage te schrijven. Er bleek veel animo te zijn. Zowel leerkrachten als partners van 3Dkanjers hebben hun visie over het toepassen van 3D-printen in het onderwijs, op geheel persoonlijke wijze, verwoord in dit derde magazine.

Wij zijn van mening dat we er wederom in zijn geslaagd een kleurrijk en interessant magazine op te leveren over 3D-printen in het onderwijs. Interessant voor zowel leerkrachten als voor schooldirecties, beleidsmakers en alle andere meemakers die het onderwijs een warm hart toedragen.

Wij wensen je veel inspiratie toe!

Remco Liefting en Jos Kok, initiatiefnemers 3DkanjersDownload hieronder gratis de nieuwste editie (3-2019) van ons magazine.

De nieuwste editie van ons magazine kun je hieronder gratis downloaden (pdf). Dat kan op twee manieren:

  1. Klik hier als je anoniem het magazine wilt downloaden.
  2. Geef het magazine hieronder een “like” of gun ons een “tweet” en de link om het magazine te downloaden komt hieronder tevoorschijn.


Download hieronder gratis de tweede editie (2017) van ons magazine.

De tweede editie van ons magazine kun je hier gratis downloaden (pdf): Magazine 3Dkanjers editie 2 (2017)


Download hieronder gratis de eerste editie (2015) van ons magazine.

De eerste editie van ons magazine kun je hier gratis downloaden (pdf): Magazine 3Dkanjers editie 1 (2015)