Hallo 3Dkanjers! Terwijl we genieten van de zomervakantie, zijn de makers van Tinkercad druk bezig met het ontwikkelen van een aantal nieuwe “features” in Tinkercad. Wanneer ze beschikbaar komen is nog niet bekend, maar wij verwachten binnen een maand een nieuwe update. De nieuwe “features” zijn niet wereldschokkend, maar helpen je leerlingen wel met het maken van nog mooiere ontwerpen (en makkelijker). We lichten er een aantal toe:
ViewCube
Er zijn twee manieren om je “object” op het scherm van alle kanten te bekijken. Door je rechtermuisknop ingedrukt te houden en je muis te bewegen of gebruik te maken van de navigatieknoppen linksboven in het scherm. Deze navigatieknoppen worden vervangen door de ViewCube. De gevorderde 3D-ontwerpers herkennen deze van Fusion 360*. De ViewCube maakt het de leerling nog makkelijker om snel te wisselen van aanzicht.
Here is another sneak peek into @Tinkercad's upcoming release. We're still keeping the exact date a surprise! #STEM pic.twitter.com/Q36AyvgNQw
— Tinkercad (@tinkercad) August 11, 2016
Transparancy
Een object kan in Tinkercad normaal twee eigenschappen hebben. Het is “vol” en je kan het dan een kleur geven of het is “hol” en dan is je object een soort “gum” geworden waarmee je deze als mal gebruikt om andere objecten te bewerken. Een nieuwe “feature” biedt de leerling na de update een derde optie: Transparancy. Hiermee maak je een object doorzichtig. Zeer handig om te gebruiken als je (tijdelijk) door objecten heen wilt kijken, zodat je goed ziet hoe het ontwerp nu precies in elkaar steekt. De wat meer ervaren 3Dkanjers zullen hier heel blij mee zijn.
Here is a sneak peek into @Tinkercad's upcoming release! pic.twitter.com/lMgAFWu0Al
— Tinkercad (@tinkercad) August 6, 2016
Dimensions
Objecten zijn te vergroten en te verkleinen door met de muis op de hoeken van een object te staan. Het zoeken naar de juiste maat kan soms wat priegelwerk zijn. Dat wordt met deze nieuwe feature een stuk makkelijker. Typ direct de gewenste maat in en het object past zich aan.
Here is a sneak peek into @Tinkercad's upcoming release! pic.twitter.com/ZvWR6k908o
— Tinkercad (@tinkercad) August 8, 2016
Borders
Wij zijn fan van Tinkercad en alle (les)voorbeelden die wij zelf maken, ontwerpen we in Tinkercad. Maar we moeten eerlijk zijn, soms ziet het er wat hoekig uit en moeten we allerlei fratsen uithalen om bijvoorbeeld mooie afgeronde hoeken te maken. Dat moet toch veel makkelijker kunnen? En jawel, dat vinden de makers van Tinkercad ook en ze introduceren “Borders”. Met deze optie worden de randen van je object mooi afgerond en zo lijkt je ontwerp al heel snel op een product wat je uit de winkel koopt. Maar dan wel ontworpen door jezelf. Hoe gaaf is dat 😉
Here is a sneak peek into @Tinkercad's upcoming release! pic.twitter.com/5QyElbsYY8
— Tinkercad (@tinkercad) August 6, 2016
Nog meer nieuwe “features”?
Waarschijnlijk wel, maar we weten het niet. Wij houden in ieder geval de tweets en blogs van Tinkercad goed in de gaten en zodra wij meer weten, doen we een update op deze blog en op onze twitter: @3Dkanjers.
Leuk al deze nieuwe features, maar wat is Tinkerad eigenlijk?
Begin je met 3D-printen, dan begin je waarschijnlijk ook met Tinkercad. Tinkercad is een 3D-ontwerpprogramma wat zeer toegankelijk is voor beginnende ontwerpers en nog gratis ook. Leerlingen vanaf groep 5 van de basisschool kunnen hier makkelijk hun creativiteit in kwijt en ook voor de wat oudere leerlingen (VO) is het een handig programma om mee te starten. In onze lesprogramma’s besteden we natuurlijk ook aandacht voor andere 3D-ontwerpprogramma’s die goed te gebruiken zijn als beginnende ontwerper, maar Tinkercad heeft vaak onze voorkeur. Het is een webbased programma dat draait op browsers die HTML5 en WebGL ondersteunen. Helaas werkt het niet op Ipad, maar de firma Autodesk heeft een (gratis) alternatief: 123D Design.
*Fusion 360
Fusion 360 is een 3D-ontwerpprogramma van Autodesk. Het is enigszins te vergelijken met SketchUp Make, maar dan professioneler en veel uitgebreider. Qua gebruiksgemak vinden wij het zelfs makkelijker dan SketchUp Make. Het programma is met name interessant voor het middelbaar en hoger beroepsonderwijs, maar wellicht ook voor leerlingen in het voortgezet onderwijs kan Fusion 360 een mooi tool zijn om te leren 3D-ontwerpen. Fusion 360 is gratis voor studenten en leerkrachten. Zie: http://www.autodesk.com/products/fusion-360/students-teachers-educators