Robots worden steeds vaker in het onderwijs ingezet. Alhoewel een robot leraren en docenten niet kan vervangen, kan een robot in de klas op verschillende manieren van toegevoegde waarde zijn.
Het eerste waar de meeste mensen aan denken, is leerlingen leren programmeren. Afhankelijk van de robot moeten leerlingen opdrachten geven door blokjes aan elkaar vast te maken of gebruiken ze een echte programmeertaal als C++ of JavaScript om de robot aan het werk te zetten. Daardoor kunnen kinderen al in het primair onderwijs leren programmeren, maar bieden robots ook genoeg uitdaging voor het middelbaar en hoger onderwijs. Van simpele opdrachten als een stukje lopen of rijden tot het oplossen van problemen, met robotica-onderwijs werken leerlingen op een leuke manier aan hun digitale geletterdheid.
Ontwerpen met robotica
Robots zijn niet alleen geschikt om kinderen te leren programmeren. Je kunt een robot ook inzetten om aan andere 21e-eeuwse vaardigheden van leerlingen te werken. Zo is robotica bijzonder geschikt voor ontwerponderwijs. Door ontwerpend leren en robotica te combineren, kunnen leerlingen lastige ontwerpvraagstukken oplossen waarbij ze techniek als hulpmiddel gebruiken. Daarbij komen 21e-eeuwse vaardigheden als samenwerken, communiceren, probleem oplossen, computational thinking en creatief en kritisch denken samen.

Door de duidelijke instructies is de mBot al door leerlingen vanaf 8 jaar zelf in elkaar te zetten. Naast de standaarduitrusting waarmee je bijvoorbeeld afstanden kunt meten, obstakels kunt ontwijken en lijnen kunt volgen, bestaan er ook diverse uitbreidingspakketten om de mBot naar wens aan te passen. Hoe de mBot er dan uit komt te zien? Dat bepalen de leerlingen helemaal zelf!
Het besturen van de mBot kun je zo makkelijk en moeilijk maken als je zelf wilt. Dankzij de speciale Makeblock App is het zelfs mogelijk om de mBot zonder programmeren te besturen. Nadat je de app op een tablet of smartphone hebt gedownload, zoeft de mBot met één druk op de knop door het klaslokaal. Vind je het prettig om soms even niet digitaal bezig te zijn dan is de mBot ook met behulp van een afstandsbediening aan het werk te zetten.
Wanneer leerlingen de mBot eenmaal hebben leren kennen, kunnen ze hem met behulp van blokkentaal, gebaseerd op het bekende Scratch, programmeren. Is het programmeren met blokkentaal op een gegeven moment niet meer uitdagend genoeg dan is het ook mogelijk om met de PC-versie van de Makeblock App de code achter de blokjes bekijken. Makeblock gebruikt de programmeertaal C++. Zo kunnen leerlingen hun programmeervaardigheden blijven ontwikkelen en de stap maken van blokprogrammeren naar het gebruiken van echte code.

Met behulp van handige instructiefilmpjes ontdekken leerlingen spelenderwijs hoe ze Codey Rocky kunnen programmeren. Willen leerlingen een game of animatie ontwerpen? Ook dat is mogelijk. Leerlingen kunnen de display omtoveren tot een animatie- of spelscherm en Codey veranderen in een controller door hun spel met Codey’s knoppen te besturen.
- 3Dkanjers P&R-Experience: Na een korte training hebben docenten genoeg handvatten om leerlingen de basics van programmeren aan te leren rondom een bepaalde robot. Dit arrangement is inclusief een aantal mTinys, Codey Rocky’s en/of mBots voor PO en Codey Rocky’s, mBots en/of mRangers voor VO.
- 3Dkanjers P&R-Discovery: Na een intakegesprek volgt er een docententraining toegespitst op de wensen van de school. Wij helpen bij de implementatie van de technologie op school en begeleiden de docenten bij het gebruik en onderwijzen van robotica en programmeren. Hierbij gaan we uitgebreid aan de slag met 21st century skills door middel van robotica en programmeren in combinatie met onderzoekend en ontwerpend leren. Dit arrangement is inclusief een aantal Neuron Inventor kits en/of mBots voor PO en mBots en/of Neuron Creative Lab Kits voor VO.
- 3Dkanjers P&R-Only: Speciaal arrangement voor leerkrachten die op school al heel veel materiaal rondom Programmeren en Robotica hebben liggen en hiermee effectief aan de slag willen gaan. Door middel van trainingen en meekijk sessies leer je hoe je de producten gebruikt én hoe je ze structureel in kunt bedden in het onderwijs.
Ga naar de webshop voor meer informatie over deze arrangementen of neem contact met ons op voor een afspraak.