Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Ultimaker Original Plus Manual

Bouwen van de Ultimaker Original Plus (met heated bed)

Welkom op de online bouwbeschrijving van de Ultimaker Original Plus.

Deze bouwbeschrijving is (openbaar) toegankelijk, zodat leerlingen die betrokken zijn bij een 3Dkanjers Experience niet eerst hoeven in te loggen. Aanvullende tips en instructies voor de betrokken leerkrachten / bouwouders zijn wel afgeschermd en verschijnen alleen als je bent ingelogd.

Voor de leerkracht / bouwouder:

De Ultimaker Original Plus is de vernieuwde versie van de Ultimaker Original en heeft onder meer een heated bed. Deze 3D-printer wordt door 3Dkanjers geleverd vanaf 1 januari 2015. Heb je de Ultimaker Original (zonder heated bed)? Ga dan terug naar de pagina Bouw Support (alleen toegankelijk als je bent ingelogd) en kies daar de juiste bouwbeschrijving.

Voordat je begint met bouwen, is het verstandig om eerst met de leerlingen te controleren of alles in de doos zit en de onderdelen te sorteren. Dit kan mooi op de eerste bouwdag. Gebruik hiervoor onze Checklist (alleen beschikbaar voor de Ultimaker Original Plus en als je bent ingelogd).

Er zijn twee versies van de bouwbeschrijving beschikbaar. Deze online versie van 3Dkanjers en de originele bouwbeschrijving van Ultimaker zelf. De online versie is het duidelijkst, en kan naast de papieren versie gebruikt worden.

De online versie van 3Dkanjers:
 • Bouwproces wordt gevisualiseerd met foto’s die ook vergroot kunnen worden;
 • Directe link naar een aantal filmpjes;
 • Online te vertalen door de leerlingen van het Engels naar het Nederlands;
 • Elk hoofdstuk start met een aantal bouwtips en punten voor inspectie (Nederlands);

De online versie van de bouwbeschrijving staat hier rechts op de pagina.

De papieren bouwbeschrijving van Ultimaker:
 • Bouwproces wordt gevisualiseerd met technische schema’s;
 • De teksten zijn in het Engels;
 • Het is makkelijk te printen op papier en te verdelen over de bouwgroepen.

De papieren versie van de bouwbeschrijving is rechts op deze pagina te downloaden.

Tips
 • Als het goed is heb je de groepen ingedeeld over de diverse hoofdstukken. Laat alle leerlingen ook het hoofdstuk: Voordat je gaat beginnen… (te vinden rechts op deze pagina) lezen.
 • Geef de link van deze pagina ook aan de leerlingen. Zij hoeven niet in te loggen. Het is wel handig dat jij als leerkracht of als bouwouder bent ingelogd, zodat je direct naar de community pagina’s kan voor het vinden van tips of antwoorden op bepaalde problemen.
 • Raadpleeg de handreiking 3D-printen in het klaslokaal die je hebt gekregen tijdens de (intake)workshop. Hier vind je veel antwoorden op veel voorkomende vragen.
 • Heb je hulp nodig? Ga dan naar onze Bouw Support pagina (alleen toegankelijk als je bent ingelogd).